DUBROVNIK – Završen sastanak Upravnog odbora strategije „Jugoistočna Europa 2020“

Upravni odbor strategije „Jugoistočna Evropa 2020“ (JIE 2020) Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) odobrio je godišnji izvještaj o provođenju strategije (ARI). Četvrti sastanak Upravnog odbora strategije JIE 2020 održan je danas u Dubrovniku uoči godišnjeg sastanka Vijeća za regionalnu saradnju.
Generalni sekretar Vijeća Goran Svilanović naglasio je da su u nacrtu godišnjeg izvještaja o provođenju strategije za 2017. godinu, u kome je dat pregled napretka u okviru treće godine provedbe strategije, prikazani različiti rezultati prvedbe i nejednak napredak.
„Ukupan napredak rezimiramo kao povratak na stabilan, iako skroman, obrazac rasta uz pozitivan trend koji se očekuje u narednom periodu. Došlo je i do dugo očekivanog oporavka u pogledu zaposlenosti i postizanja trgovinske ravnoteže. Međutim, ukupni rezultati za region su uglavnom pod uticajem dobrih rezultata manjeg broja ekonomija te napredak nije jednak u cijelom regionu,“ objasnio je Svilanović.
Nicholas Cendrowicz, zamjenik šefa Odjela za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, podsjetio je prisutne na važnost predanosti i opredjeljenja provođenju cjelokupne strategije JIE 2020 koja sporo, ali sigurno vodi region tamo gdje i želi biti kako u ekonomskom tako i u društevnom smislu.
„Regionalna saradnja koja dovodi do većih direktnih stranih investicija, lakše i efikasnije trgovine, otvorenih tržišta rada, većih mogućnosti za zapošljavanje, digitalne agende, sve to kao i brojni drugi ciljevi strategije JIE 2020 će region brže dovesti do EU. Mi se sa strane Evropske unije veoma radujemo uspjesima regiona koji zauzima visoko mjesto na našoj agendi“.

 

 

DOWNLOAD: