DUBROVNIK – Godišnji sastanak Vijeća za regionalnu saradnju uz prisustvo ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak prisustvovao je danas na godišnjem sastanku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) u Dubrovniku. Iako je ranije bilo najavljeno da će se ministar Crnadak tokom dana sastati s novoizabranom ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić, taj sastanak je prolongiran za sutra.

– Sastanak je trebao da bude danas ali zbog ovog svega što se dešavalo ovdje i njenog  odgađanja dolaska zbog saopštavanja odluke o arbitražnog suda sve je pomjereno za sutra, kazao je Crnadak.

Prema njegovim riječima glavna tema sastanka bit će bilateralni odnosi dvije države i ono što slijedi u narednom periodu.

– Mi ćemo imati u idući petak zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH u Sarajevu. 7. jula. Razgovaraćemo prije svega o toj sjednici. Nama je važno da nastavimo razvijati i političke odnose, jer su Srbija, Hrvatska i BiH zapravo jedan  glavni trougao stabilnosti i razvoja cijele regije . Isto tako važno nam je da pričamo o nekim konkretnim proijektima koji imaju značaj i za jednu i drugu zemlju. Za mene je veoma važno da se dobiju jasni termini i jasnija perspektiva za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, jer je to projekat koji predugo stoji i želimo da ga otkočimo,  ali i razgovarati o drugim infrastrukturnim problemima prekograničnim stvarima… Mislim da je ovo sutra dobra prilika da se ministrica i ja prvi put zvanično sastanemo, ali i da razgovaramo o sjednici Vlade i Savjeta ministara, kazao je Crnadak.

Kazao je I da će u toku dana se sastati sa generalnim sekretarom Vijeća za regionalnu saradnju Goranom Svilanovićem.

– Poruke su da mi želimo da u ovom okviru nastavimo da jačamo odnose u regionu. To je za BiH  veoma važno i smatramo da regionalno povezivanje nije neka zamjena  za evropski put, nego naprotiv jedan dodatan vjetar u leđa i jedan doprinost trajnoj stabilnosti u regionu, kazao je Crnadak novinarima pred početak godišnjeg sastanka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Dubrovniku.

Smatra da iz ovog snažnog regionalnog povezivanja treba da proizađe jedna saradnja regionalna koja će se nastaviti i kad uđemo u EU.

– I da na taj način artikulišemo neke regionalne interese slično kako to rade zemlje višegradske četvorke ili skandinavske zemlje, kazao je Crnadak.

On je dodao da će Svilanoviću prenijeti i podršku za godišnji izvještaj RCC-a.

– Mislimo da je u prethodnoj godini mnogo urađeno i neke ćemo stvario izdvojiti koje su za  nas važne. Mislim da je dobro da se u okviru onoga što će raditi RCC i generalno u ovom  regionu više pažnje posveti odlasku mladih ljudi iz svih ovih zemalja. To je nešto što je sad već alarmantno. A druga stvar koju ćemo mi insistirati da bude malo više pažnje posvećeno u narednom periodu je borba protiv korupcije, kazao je Crnadak.

 

 

DOWNLOAD: